I have had this dish at Greek restaurants, but it never tastes quite like it’s supposed to, and if you try the Middle Eastern versions, they skip the béchamel altogether! Peel the potatoes and cut them into thin slices. 15 min. C'est la meilleure manière de ne rater aucun numéro, de faire des économies et de se régaler tous les deux mois :) En plus vous aurez accès à la version numérique pour lire vraiment partout. Moussaka légère et rapide sans béchamel. solid #f37226;color:#f37226}#zrdn-recipe-container ol.zrdn-solid li:before, The trouble with cooking for one sometimes is that even if you make one serving you still have more ingredients left. ), and chicken. Despite the name, this isn’t a spice mixture; it’s from a berry. Add the garlic and cook another minute. Arrêter le feu quand la béchamel épaissit. It’s sort of a cinnamony, clove, nutmeg taste. I just love moussaka, but the traditional version is just too much work for one serving. Cinnamon and nutmeg, a touch of garlic and onion, tender eggplant, and tomatoes make a rich, delicious moussaka without the heavy bechamel sauce. For example, this recipe uses the rest of the eggplant from rosemary olive oil broiled eggplant and the remaining crushed tomatoes from tomato artichoke pasta sauce recipe from two weeks ago. Comme une moussaka, avec ou sans béchamel. Add the onion to the pan, and add the additional 1T of oil. Découvrez la recette de Moussaka légère sans béchamel à faire en 45 minutes. Cuisiner de saison, c'est facile avec 750g ! Bechamel sauce is made from flour, milk, and butter – three things I have to avoid due to my food sensitivities. Bake in a 160° C / 320° F fan oven (or 20° C / 70° F more for non fan) for about 40 minutes – until the top gets golden. Recette Moussaka légère sans béchamel ! Published 27 août 2018 at 1500 × 2250 in Moussaka légère sans béchamel Laisser un commentaire Annuler la réponse Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Cette moussaka light au boeuf haché et sans béchamel est un peu différente de la moussaka traditionnelle. You end up with several delicious meals,  a lot less waste, and it’s far more budget friendly too. Just take the dish out about fifteen or twenty minutes in advance so that it isn’t ice cold when you put it in the oven. I had a recipe for a Jewish Eygptian version of moussaka without bechamel, (or messa’aa) but the first try needed more tweaking. Moussaka très légère, sans béchamel. Remove the eggplant, place on paper towels, and pat dry. Heat a little oil in a pan and saute the mince, onions, carrots and peppers. Moussaka légère (sans béchamel) Moussaka légère (sans béchamel) Plat. Add the cooked meat mixture on top. Il … a{color:#f37226}#zrdn-recipe-container{border-width:1px}#zrdn-recipe-container{border-color:#000}#zrdn-recipe-container{border-radius:0px}. Version papier ou numérique, à vous de choisir ! La béchamel: Dans une casserole, mettre la Maïzena puis ajouter progressivement le lait et le demi cube sans cesser de mélanger. A classic Italian favorite featuring tender eggplant, a rich tomato sauce, and gooey, melted mozzarella. Your email address will not be published. Fewer calories, fat and carbs; more veggies and more taste => this light and easy moussaka recipe with cauliflower bechamel … Huiler un plat allant au four, parsemer le fond de 2 cuillères à soupe de chapelure pour absorber l'huile des aubergines. 560 Kcal (4.5/5 - 2 votes) 101; Ajouter à mon livre de recettes Envoyer cette recette à un ami Imprimer cette page. A traditional Greek moussaka recipe is made of layers of greasy ground lamb and sliced eggplant sautéed in olive oil. Pour vous rapprocher de l’originale vous pouvez toujours réaliser une vraie béchamel , cuire vos aubergines dans une poêle à l’huile et ajouter quelques couches de pommes de terre. 1. #zrdn-recipe-container ul.zrdn-counter li:before{color:#f37226}#zrdn-recipe-container .zrdn-tag-item a, #zrdn-recipe-container .zrdn-tag-item{color:#f37226}#zrdn-recipe-container{border-style:dotted}#zrdn-recipe-container I’ve now used up the eggplant and the can of tomatoes. facile. Nos recettes, #Gratin Dauphinois Spoon the bechamel on top and level. It’s great for mini-moussaka (like this recipe), mac and cheese, peach crumble, triple chocolate cake, brownies, or ginger pear bread. Dans un plat à gratin, disposer les dés d'aubergine. Découvrez la recette de Moussaka, une recette légère sans béchamel, mais toujours aussi savoureuse. Ajouter les aubergines dans le faitout et mélanger délicatement. La recette est pour 4 personnes, mais ce sont des grosses parts. Braise them in the olive oil. #Gateau au yaourt OFFRE ABO Magazine : 1 an (6 numéros) + 1 sac à pain en coton à 19,90 € à découvrir ... Délayer de la Maïzena dans un peu de lait. 16 sept. 2013 - La moussaka version allégée, sans béchamel et d'une rapidité et facilité déconcertante ! First salt and fry the eggplant (or broil if you’d prefer), then cook the onion and garlic, add the meat, tomatoes, and seasoning, layer it all together and bake it. Pan fry some almonds in olive oil and add that to the meat mixture in the pan, Top the moussaka with a mixture of yogurt, garlic cloves, olive oil, salt, and chopped cucumbers (sort of a tzatziki without the dill), Substitute potatoes or zucchini for the eggplant, Add some chopped green pepper to the meat mixture. Add the eggplant slices to the hot oil and cook for a minute on each side (it should be lightly colored, but not brown). Add chicken; cook 5 minutes or until browned. Moussaka Without Bechamel Tools and Ingredients. Les laisser un peu égoutter en préparant la suite. Vous confirmez que cette photo n'est pas une photo de cuisine ou ne correspond pas à cette recette ? Recouvrir de bolognaise, puis des tranches d'aubergine et verser enfin la béchamel. Laver les aubergines, ôter les pédoncules, les couper en tranches dans le sens de la longueur (1 cm d'épaisseur). And, it’s a lot less work than you may think. There’s Middle Eastern flavor from spicy/warm cinnamon and nutmeg, the bite of garlic and onion, tender eggplant, and tomatoes. Moussaka légère sans béchamel. Allow the moussaka to set for an hour or so before cutting or else the slices will come out messy. If the top is browning too quickly, cover it with a piece of kitchen foil. 4 votes. J’ai déjà sur mon blog une recette de moussaka, et une recette de moussaka avec des pommes de terre, si vous souhaitez jeter un coup d’œil. This dish only takes about 20 minutes to make. My cousin made this for me eons ago and I’ve been hooked ever since. Dans un faitout faire revenir les oignons avec dans une cuillère d'huile d'olive puis ajouter la viande. Recette Moussaka 'light' : découvrez les ingrédients, ustensiles et étapes de préparation. OFFRE ABO Magazine : 1 an (6 numéros) + 1 sac à pain en coton à 19,90 € à découvrir, Politique de protection des données personnelles. Heat olive oil in a large skillet over medium-high. Si on veut vraiment rester dans l’authenticité, pour cuisiner la moussaka grecque traditionnelle, Il faut s’y prendre à l’avance et commencer la préparation dès le matin pour une dégustation le soir. You can make this either with ground lamb or ground beef (whichever you prefer). Instead of spending hours in the kitchen, you can have dinner ready in about an hour. Soyez le premier à ajouter une photo à cette recette ! Ingrédients pour 4 personnes - 800 grammes reste de gigot d'agneau - 3 aubergines - 1 bocal de concassée de tomates - 30 centilitres coulis de tomates - 1 oignon - 1 bouquet de basilic - 1 c. à soupe de cannelle moulue - 1 c. à café piment fort Salt them. Many of the recipes I saw required first making a tomato sauce, then a meat mixture, then the eggplant, and finally assembling the entire thing together. Allow to cook for 45mins before cutting. Une recette de Moussaka sans béchamel… qui permet de mieux maîtriser la teneur en glucide. Retrouvez Marmiton où que vous soyez en téléchargeant l'application, Tous droits réservés Marmiton.org - 1999-2020, Recrutement ● Mentions légales ● Conditions Générales d'Utilisation ● Vos questions ● FAQ ● Contact ● Politique de protection des données personnelles ● Politique de confidentialité ● Préférences cookies, Pour des milliers de cocktails : 1001cocktails.com, Selon nos informations, cette recette est compatible avec le régime suivant : sans gluten. la recette Moussaka légère sans béchamel ! Ingrédients (4 personnes) : 2 aubergines, 2 tomates, 2 courgettes... - Découvrez toutes nos idées de repas et recettes sur Cuisine Actuelle La recette vient de Kaouther. On est pas loin de la recette originale de la Moussaka grecque qui selon mes sources peut dans certains cas contenir des pommes de terre. Voila! It’s really just a delicious and creamy bechamel sauce and all you can taste is the parmesan, with a hint of garlic. Drain from the oil and arrange in a deep tray. Le dîner parfait pour se réchauffer ! Bake the moussaka for 30 minutes, or until bubbling. Then rinse the salt off and pat dry. La béchamel ( allégée) Dans une petite casserole sur feu doux, faire blondir les 10 g de beurre, ajouter la maïzena et mélanger pour obtenir un appareil homogène. Pour conserver l'annotation de cette recette, vous devez également la sauver dans votre carnet. 4 parts. Préparer les aubergines : 2 tranchées dans la longueur et les autres en petits dés. #zrdn-recipe-container ol.zrdn-counter li:before, Let sit for fifteen or twenty minutes. If you buy something through a link, I will earn a commission. Les badigeonner d'huile d'olive au pinceau, saler, poivrer. 20 min. Réserver. This blog earns money from affiliate links. Verser dans le plat. Repurpose Israeli salad and turn it into a full meal. The whole thing is then covered in a thick layer of bechamel sauce. Then arrange the remaining eggplant on top. Sauvegarder et Ajouter à mon panier Heat 2T of the olive oil in a frying pan large enough to hold the eggplant in one layer. 5 ou 0. #zrdn-recipe-container ul.zrdn-solid li:before{background-color:#f37226}#zrdn-recipe-container ul.bullets li:before, Dès que la béchamel … You could even make quiche or a mini-meatloaf in it. Then, put the baking dish in the fridge, and cook it when you’re ready. [CDATA[*/#mc_embed_signup{background:#fff;clear:left;font:14px Noto Sans}

/*]]>*/, Single Serving Chef ● Delicious food for one person. Preheat the broiler. Disposer les grandes tranches d'aubergines au fond du plat. Make a quick salad or some rice and you have dinner. Remplir le plat par couches alternées comme ceci : 1/3 d'aubergines, 1/2 de viande à la tomate, chapelure, 1/3 d'aubergines, 1/2 de viande à la tomate, chapelure, 1/3 d'aubergines, béchamel, fromage râpé. Sprinkled with rosemary and topped with melted parmesan. Put the dish in the toaster oven and bake for 15-20 minutes. The dish goes in the oven, the microwave, or the broiler and it’s dishwasher safe too. Ajouter la sauce tomate, la coriandre, l'ail écrasé et le persil, saler. Moussaka is made of thin pieces of fried potatoes and fried eggplant that are layered with meat sauce and topped with a custard-like, creamy and fluffy béchamel. Cook for 10 minutes until the meat is browned. Scrap the meat sauce over the vegetables and pat down and smooth making it into a firm mattress for the bechamel. Ingrédients pour 4 personnes de Moussaka légère sans béchamel : Just add eggplant, egg, and a pita. 30 min. #poulet. Lavez les aubergines, enlevez leur pédoncule, et coupez-les en tranches dans le sens de la longueur (1 cm d'épaisseur). Stir well and pour the mixture into a suitable oven dish. Je vous conseille à tous de l'essayer, chez nous elle a été très appréciée car elle est vraiment savoureuse. It’s great for mini-moussaka (like this recipe), mac and cheese, peach crumble, triple chocolate cake, brownies, or ginger pear bread. Back to the drawing board! La meilleure recette d'On recycle le gigot : comme une moussaka, avec ou sans béchamel! Add eggplant, bell pepper, onion, thyme, and garlic; cook 6 minutes. Je me suis inspirée de nombreuses recettes lues dans Marmiton et j'ai contourné la difficulté de la béchamel grâce au fromage blanc... Votre navigateur ne peut pas afficher ce tag vidéo. Ajouter au lait (c'est une béchamel sans beurre....). Spread the béchamel sauce over the meat and sprinkle the cheese on top. I use this dish all the time. This version uses more spices, has better flavor, and is much easier to put together. Like nutmeg, cinnamon, ginger, and cloves it’s one of those warm/spicy ingredients that can add a little kick or a savory flavor depending on how you use it. Peel and cut the potatoes into cubes. Sauvegarder et Ajouter à ma liste de courses Or, make it all ahead of time, up to the point of putting it in the oven. 6. HIC Square Baking Dish . Eggplant that’s so soft it practically melts in your mouth. h4{color:#000}#zrdn-recipe-container ol.zrdn-bordered li:before, Ce plat se mange chaud ou tiède avec une belle salade verte. L'essayer, c'est l'adopter! À accompagner de salade verte pour le supplément fraîcheur. Allspice is great for moussaka, and indispensable for meatballs, pies (pumpkin season is coming! 15 min. Tuna Cannellini Bean Salad Recipe for One, Single Person Menu Planning Without Losing Your Mind or Budget, https://singleservingchef.com/moussaka-without-bechamel/, 12 thin slices eggplant (about half a small eggplant), generous grinding of pepper and salt to taste. (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).push({}); #zrdn-recipe-container{background-color:rgba(0,0,0,0)}#zrdn-recipe-container{border-color:#000}#zrdn-recipe-container, #zrdn-recipe-container h2, #zrdn-recipe-container h3, #zrdn-recipe-container Cooking Light this link opens in a new tab; I use this dish all the time. Spread the sliced eggplant on a cutting board and sprinkle it with kosher salt. Let the onion cook for five minutes on medium-low heat, until it softens and the fragrance starts to waft through your kitchen. Étaler comme vous pouvez le fromage blanc (dans tous les cas, il s'étale tout seul durant la cuisson). Moussaka 'light' Une version de la moussaka légère et goûteuse ! You could even make quiche or a mini-meatloaf in it. Too much work and too many pots and pans to clean up. Add the potatoes, tomato juice and spices. Finally, spread the béchamel on top evenly. / Moussaka (Baked Gggplants and Beef with Bechamel Sauce) Moussaka (Baked Gggplants and Beef with Bechamel Sauce) Sometimes known as mousakas, musaka or musakka, this dish of eggplants and meat is found in Turkey, Hungary, the Balkans and across the Eastern Mediterranean. Vegetarian Eggplant Sandwich for One Person. Required fields are marked *, /* Recettes > plat principal > plat unique > moussaka > Moussaka légère sans béchamel ! Your email address will not be published. 5.0/5 (1 vote), 1 Commentaires. 2. This will ensure the moussaka … La vraie moussaka est préparée sans béchamel c’est plutôt une sauce blanche à base de yaourt et de fromage. #zrdn-recipe-container ul.zrdn-bordered li:before{border:2px Quick, slightly spicy, and served with a classic caprese salad of tomato, mozzarella, and basil.